Hvad skal jeg gøre inden workshoppen?
Inden workshoppen, vælger du det garn du gerne vil farve. Hvis du er i tvivl om hvilket garn der passer til dit kommende projekt, vil jeg meget gerne hjælpe dig med at vælge det helt rigtige.
Derudover kan vi hurtigere komme i gang med at farve på dagen, hvis du på forhånd har en ide om hvordan du gerne vil have dit garn skal se ud og hvilke farver du kunne tænke dig at bruge f.eks. fuldfarvet, speckles, multifarvet, tone-i-tone osv. Find meget gerne billeder af farvekombinationer, der inspirerer dig.
Hvad sker der når workshoppen starter?
Når du kommer, skal garnet i blød (hvis det ikke allerede er det), så det er helt klart til at blive farvet. Jeg introducerer dig til det, at farve med syrefarver og vi kigger sammen på det store udvalg af farver der er til rådighed. Jeg har farveprøver af alle garnfarverne, som du kan kigge nærmere på og du kan frit vælge de farver du gerne vil bruge.
Hvordan farver man garnet?
Garnet bliver farvet i store stål kantiner, der er placeret ovenpå en dobbelt kogeplade. Kantinen fyldes med mere eller mindre vand inkl. lidt citronsyre/lagereddike og evt. lidt farve, hvorefter garnet kommes i og kogepladen tændes. Nu kan der farves på livet løs – både med farveopløsninger og pulver. Vand og garn varmes langsomt op til ca. 100 grader og farven binder til garnet over de følgende 30 minutter. Vandet skal helst være helt klart derefter. Vi når måske ikke helt til det punkt på en workshop, da nogle farver og garntyper tager længere tid om at sætte sig.
Skal jeg bruge sikkerhedsudstyr?
Når du håndterer farver i pulverform, skal alle tilstede have en godkendt støvmaske på, da pulver ikke er sundt at indånde. Bruger du i stedet farven i en opløsning, er masken ikke nødvendig. Du får udleveret en maske på workshoppen. Du får også udleveret et sæt engangshandsker, for at beskytte hænder og fingre mod farve. Du er også velkommen til at låne et forklæde for at beskytte dit tøj mod stænk.
Hvor meget garn kan jeg farve ad gangen?
Der kan farves 3-5 fed merino ad gangen i en kantine. Der er 8 kantiner til rådighed i alt, så hvor meget du kan farve på en workshop, afhænger af hvor mange garn-entusiaster du er taget afsted med.
Får jeg garnet med hjem efter workshoppen?
Når workshoppen er slut, er dit garn farvet, skyllet, vasket én gang og centrifugeret. Det fugtige garn hænger du til tørre når du kommer hjem, og snart vil det være tørt og klart til at blive brugt. Har farven ikke sat sig ordentligt i garnet inden workshoppen er slut, vil jeg færdiggøre garnet og du kan afhente det på et senere tidspunkt efter aftale. Du kan også vælge at få det tilsendt med DAO ved at betale for fragt.
Kan jeg farve garn jeg selv har medbragt?
Ja, det kan du! Hvis du skal farve dit eget garn, skal du sørge for at garnet allerede er vundet i fed inden workshoppen (jeg vil anbefale en omkreds på ca. 150-180 cm). Det kan du gør ved at bruge en garnvinde, ryggen på et par stole el.l. Husk at binde garnet løst med garn eller snor 2-3 steder, så garnet ikke filtrer sammen mens du farver det. Pris pr. fed kan du se under “Priser”.
Hvad farver man garnet med?
Garnet farves med ”syrefarver”. Det hedder de, fordi der er brug for en mild syre (hvid lager-eddike eller citronsyre) for at binde farven til garnet. Syrefarverne vi bruger er enten pulver eller granulat, og er meget koncentrerede. Ud over syre, skal der også varme til at få farven til at binde. Vi bruger dobbelte kogeplader til at varme garnet op, så farven sætter sig.
Garnet du kan købe
Merinoen kommer fra Argentina, Uruguay eller Europa og er muesling free.
Superwash garnet er behandlet under strenge krav for vandkvalitet og miljø, og er ikke tilsat silikone.
Mohair’en kommer fra farme i Europa og Sydafrika hvor dyrernes velfærd er i højsædet
Garnet jeg sælger er købt hos Chesterwool i UK, så vil du vide mere, kan du besøger deres hjemmeside på: www.chesterwool.com